Rypesnaps 1 THUMB

- Opskrift på blåmuslinger

Blåmuslinger er en fantastisk spise og endnu bedre når de er fuldstændig friske og netop indsamlet med ens egne kolde hænder.

Først skal blåmuslingerne samles ind. Dette gøres bedst ved lavvande, gerne så lavt som overhovedet muligt. Medbring evt vandtætte handsker. Efter muslingerne er samlet ind skal de rengøres. Hvis muslingerne har tendens til at indeholde sand, kan man lade dem hænge i et net i havet eller lægge dem i en spand med havvand over natten. Vi plejer at starte rengøringen med en lille urtekniv til at tage det groveste som ruer og større alger. Derefter skrubber vi muslingerne med grov ståluld, hvilket virker rigtig godt.

Opskrift

Ingredienser

Rensede blåmuslinger

Chili

Hvidvin

Løg

Vand

 

Fremgangsmåde

xx

 

Kan man ikke spise alle muslinger, kan de resterende tages ud af deres skal og derefter fryses ned (det føles bare rart ikke at lade muslinger gå til spilde). De kan så tages op og steges til en god salat eller andet. De tomme muslingeskaller kan knuses og gives til hønsene, eller drysses i haven (eller i potteplanter) hos de planter, der godt kan lide lidt ekstra kalk (eksempelvis: juleroser, nogle haveorkideer og mange stenbedsplanter). Generelt har en have godt af lidt kalk i ny og næ, da regnen langsomt forsurer jorden.

Dårlige og giftige muslinger

Man skal være opmærksom på, at muslinger kan ophobe forskellige stoffer, der kan være giftige. Man bør derfor ikke indsamle muslinger ved forurenede områder (eksempelvis i en havn) eller ved kloakudløb. Det er godt hvis det er et sted med masser af vandudskiftning (strøm). Nogle steder skal man også passe på algeopblomstringer af giftige alger, som muslingerne også kan ophobe og give videre til mennesker. Dette er dog ikke et problem her på Disko. Hvor det kan være et problem, er der oftest overvågningsprogrammer, der holder øje med det. I Danmark kan man indsamle muslingerne i de kolde måneder (oktober - april), hvor der er mindst alger. Man kan også følge med på fødevarestyrelsens hjemmeside (her), hvor de overvåger produktionsområderne for giftige alger. Ud over dette skal man selvfølgelig kun spise friske muslinger. Åbne ikke-tilberedte muslinger kan man banke på skallen og så skal de lukke sig. Muslinger, der ikke har åbnet sig efter tilberedning, skal man ikke spise

Velbekomme!